LOOSE KNOT X PRAMEYA

Under de senaste 5 åren har Prameya varit involverade i att återställa och bevara mangrove ekosystemet i Jharkhali regionen i Sundarbans.
De har med hjälp av kvinnorna från det lokala samhället i Sundarbans skapat Mangrove Action Committee. En del av denna kommitté etablerade en mangrove plantskola som levererat 2 00 000 mangrove plantor som planteras längs byns lervall, vilket har återställt ett kargt område på cirka 5,11 hektar. 
Det har även säkrat 2 km av lervallar, vilket ger ytterligare skydd för byn mot cykloner och stigande hav.

 

Mukut Biswas, grundare och chefsfunktionär vid Prameya Foundation berättar vidare om deras arbete. `Vårt arbetsområde inkapslar kustområdena Sundarbans och Darjeeling Hills i Västbengalen - två av de mest sårbara områdena för klimatförändringar. Vi är en del av Early Career Ocean Professionals Program (ECOP) - ett officiellt godkänt program från FN:s decennium för havsvetenskap för hållbar utveckling (2021-2030). Vi har kunnat bevara 31 tunnland mangroveskog genom att skapa gemenskapsmedvetenhet och genom att implementera policyer på bynivå. Detta gynnade 350 familjer vilket är cirka 1500 personer i byn Tridipnagar i Sundarbans. Vi har kunnat etablera två digitalt bemyndigade centra för samhällsutbildning och kompetensutveckling i skogskanten av Sundarbans och skogsbyn Dhotrey som buffrar Singalila National Park (en Red Panda Hotspot) i Darjeeling-distriktet i Västbengalen, där totalt 83 barn studerar för närvarande. Vi har också etablerat samhällsledda miljöskyddskommittéer i olika skogsbyar i Singalila-regionen.

 
Organisationen har också genomfört programmet "Clean and Heal Sandakphu Trail" 2018 där vi vandrade nästan 60 km och tog bort mer än 150 kg plastavfall från Singalila Ridge. För närvarande arbetar vi med olika projekt som Creating Climate Resilient Livelihood-projektet i Sundarbans, "Access to Climate Justice: the Sunderbans" – ett gemensamt initiativ från West Bengal National University of Juridical Sciences (NUJS) och King's College London.
Vi arbetar också med genomförandet av Forest Rights Act, med framstående miljöjurister i Indien i skogsbyarna i Darjeeling Himalaya.
Folket i Sundarbans och bergsregionen Singalila står för mindre än en bråkdel av de globala koldioxidutsläppen, men de är bland de värst drabbade av klimatförändringarnas effekter. De redan marginaliserade människorna bär bördan av allt, från stigande havsnivåer, man-tigerkonflikter, ökad intensitet av cykloner, oregelbundna nederbörd, missväxt, etc. Dessa områden behöver akut ingripande från det globala samhället, annars är det inte säkert vad framtiden har för dem, för oss, i den här delen av världen inom ett decennium.`Vi tror att PRAMEYA kan göra en avsevärd skillnad för Sundarbans landskap och göra klimaträttvisa för dess invånare. Tillsammans kan vi hjälpa till att stoppa klimatförändringarna mot en bättre resursanvändning för en grönare och bättre planet.

Du adopterar/donerar en mangrove planta för varje Loose Knot-läderväska, vilket är mycket välkommet och du stödjer därmed PRAMEYA med deras hårda arbete mot klimatförändringar. 
 
Prameya Foundation
Tänker globalt, agera lokalt – för social, ekonomisk och klimaträttvisa
 

 

FÖR MER INTRESSANT LÄSNING BESÖK DERAS WEBBSIDA
OCH FÖLJ DERAS FANTASTISKA PROJEKT 

  www.prameyafoundation.org